ALKMAAR - De Socialistische Partij in Alkmaar wil een vergunningplicht invoeren voor prostituees. Dat maakte fractievoorzitter Matt Delahaij maandag tijdens een persconferentie bekend.

De plicht houdt in dat prostituees een pasje krijgen met pasfoto en uniek nummer dat zij altijd bij zich moeten houden. Ook wil de SP dat mannen strafbaar worden gesteld als zij seks hebben met een vergunningsloze prostituee.

Door het invoeren van het stelsel hoopt de SP het moeilijker te maken voor pooiers om vrouwen te dwingen tot prostitutie. Naast het pasje moet het namelijk voor de gemeente mogelijk zijn om inzage te hebben in de boekhouding van de dames van lichte zeden en hen te verplichten tot een gezondheidstest.

Prostitutiebeleid

Over het prostitutiebeleid in Alkmaar is de afgelopen paar maanden veel te doen geweest. Zo wilde de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge 92 van de 126 ramen sluiten in de hoerenbuurt. Hij wilde de ramen per 10 november gesloten hebben op grond van onderzoek in het kader van de wet-Bibob.

De kortgedingrechter stak daar op 7 november een stokje voor. Hij besloot dat de ramen open kunnen blijven totdat de gemeente de bezwaarschriften van de eigenaren en verhuurders heeft afgehandeld.