HAARLEM - De rechtbank in Haarlem wil de drugszaak tegen de voortvluchtige Dino S. en elf medeverdachten in september inhoudelijk behandelen.

Dat bleek maandag tijdens een regiezitting in deze zaak. Justitie ziet de voortvluchtige als hoofdrolspeler in een criminele organisatie, die zich op grote schaal zou hebben beziggehouden met drugssmokkel.

De regiezitting over Dino S. wordt dinsdag behandeld. S. geldt naast verdachte in deze drugszaak ook als verdachte in een aantal onderzoeken naar liquidaties in de onderwereld. Tot nu toe kunnen politie en justitie hem niet vinden.

Endstra

S. staat te boek als een machtig man in onderwereldkringen. De in 2004 doodgeschoten vastgoedmagnaat Willem Endstra refereerde in 2003 in geheime gesprekken met de politie herhaaldelijk aan S. Endstra omschreef hem onder meer als ''de baas van de onderwereld''.

Liquidaties

S. zou de opdrachtgever zijn voor diverse liquidaties, waaronder die van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Hij werd in april 2006 doodgeschoten.

Evenals Endstra had Van der Bijl bij de politie een boekje opengedaan over (veronderstelde) kopstukken in de onderwereld, onder wie S. en Willem Holleeder.

Drugs

In de strafzaak die in Haarlem dient, verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) S. en zijn kompanen ervan dat zij een criminele organisatie vormen die verantwoordelijk is voor de uitvoer van een miljoen xtc-pillen, 75 kilo heroïne en 5100 kilo cocaïne. De verdachten zouden in wisselende samenstellingen hierbij betrokken zijn.

Getuigen

De advocaten van een aantal verdachten willen een groot aantal getuigen horen, bleek maandag. Ook willen ze dat het OM meer openheid van zaken geeft over strafrechtelijke onderzoeken in Groot-Brittannië, Duitsland en België, die met deze zaak te maken hebben. De rechtbank beslist later schriftelijk of de verzoeken van de advocaten worden gehonoreerd.