DEN HELDER - Het marinefregat Hr. Ms. De Ruyter is maandagochtend behouden teruggekeerd in Den Helder na een missie voor de kust van Somalië.

Daar begeleidde het schip sinds eind oktober voedselschepen van het World Food Program (WFP) van de Verenigde Naties om te voorkomen dat piraten de schepen zouden plunderen of kapen. Daardoor kon 60.000 ton voedsel worden afgeleverd in Somalië.

De bemanning werd welkom geheten door staatssecretaris Jack de Vries (Defensie). Samen met de commandant zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk, reikte De Vries de herinneringsmedailles vredesoperaties uit aan de ongeveer 170 mannen en vrouwen van de De Ruyter.

Mark Weijdt

Er werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de vorige week omgekomen sergeant Mark Weijdt in Afghanistan.

De Vries kwam per helikopter aan. Na de uitreiking voer het luchtverdedigings- en commandofregat naar de marinehaven, waar familie en vrienden de bemanning opwachtten. In totaal was De Ruyter drie maanden op reis.

Het was het tweede Nederlandse fregat dat in de Golf van Aden actief was. In het voorjaar verrichtte de Hr. Ms. Evertsen dezelfde taak, ook op verzoek van het WFP.

Fregat De Ruyter terug