VOORBURG - Een gezin van twee ouders en twee volwassen kinderen at vorig jaar een halve koe en twee varkens. Hoewel varkensvlees het populairste stukje vlees is, is de consumptie ervan tussen 2000 en 2007 met 2 procent afgenomen.

Toch bestaat de helft van de totale vleesconsumptie per Nederlander uit varken. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Gemiddeld eten Nederlanders 85 kilo vlees per jaar. Naast grote hoeveelheden varken, is bijna een kwart rund- of kalsfvlees en ruim een kwart pluimvee. De rest van de vleesconsumptie is afkomstig van schaap, geit of paard.

Vleeswaren

Uit de CBS-cijfers blijkt dat het meeste vlees in de supermarkt wordt gekocht. Ruim 70 procent komt bij grootgrutters vandaan. De prijzen van vlees en vleeswaren zijn tussen 2000 en 2007 met 14 procent gestegen.

Het vlees in de schappen is steeds vaker afkomstig uit het buitenland. In 2007 werd 1,3 miljard kilo vlees geïmporteerd, 90 procent meer dan in 2000.

Ongeveer 85 procent van de vleesimport komt uit EU-landen, waarvan Duitsland 30 procent voor zijn rekening neemt. Het land is daarmee de grootste leverancier van buitenlands vlees.