ARNHEM - Een 24-jarige voormalige militair die in februari vorig jaar in Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan een collega neerschoot, is maandag door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur.

De militair richtte als geintje een wapen op zijn collega en beval hem volgens getuigen op zijn knieën te gaan zitten.

Toen hij de trekker te ver bewoog, bleek het wapen geladen. Hij raakte zijn collega in de elleboog en buik.

Professionele houding

Volgens de militaire kamer heeft Danny R. uit Spijkenisse zijn collega onnodig in levensgevaar gebracht en viel er van de toenmalige beroepsmilitair een professionelere houding te verwachten.

Je behandelt een wapen alsof het geladen is, totdat je zelf hebt gecontroleerd dat dat niet zo is, weet elke militair.

Marechaussee

R. stelde twee weken geleden dat er van onprofessionele geintjes geen sprake was, maar dat de marechaussee hem onder druk heeft gezet om dat toe te geven.

Het wapen was niet van hem, maar van zijn sergeant en van een type waarvoor hij niet was opgeleid. R. ging er vanuit dat zijn sergeant het had ontladen.

Vrijspraak

Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak omdat R. niet opzettelijk onvoorzichtig was. De militaire kamer vindt echter dat die verklaring niet strookt met het dienstvoorschrift over veilig wapengebruik.

Celstraf

De rechters vinden het overtreden van die regel zo ernstig, dat een celstraf op zijn plaats is. Omdat de behandeling van de zaak een tijdje op zich liet wachten, omdat R. zich om zijn collega bekommerde, en omdat hij meteen van de missie werd gehaald, liet de militaire kamer het toch bij de maximale werkstraf. Het Openbaar Ministerie had ook 240 uur werkstraf geëist.