WASHINGTON - Grote delen van de Verenigde Staten zijn getroffen door bar winterweer met hevige sneeuwval en sneeuwstormen. Vooral het noorden is zwaar getroffen, meldden Amerikaanse media zondag.

Door het noodweer liep het vliegverkeer op een aantal belangrijke luchthavens grote vertragingen op. Ook werden veel wegen onbegaanbaar en kwamen tienduizenden zonder stroom te zitten.

Er viel de afgelopen dagen zeker een dode. In Massachusetts in het noordoosten kwam een man om het leven toen hij werd geraakt door een grote boomtak die door het gewicht van sneeuw was afgebroken.

Beperkt zicht

In het noorden van Iowa werden automobilisten opgeroepen niet de weg op te gaan vanwege het zeer beperkte zicht door zware sneeuwval. In Iowa en Illinois in het Midwesten is gewaarschuwd voor hevige sneeuwstormen.

Ook in de staten Michigan en Maine worden dergelijke waarschuwingen afgegeven. In Maine valt zondag en maandag waarschijnlijk 25 tot 45 centimeter sneeuw. De temperaturen zijn er tot ver onder het vriespunt gezakt.

Meteorologen

Ook de staten Washington en Oregon in het noordwesten zijn zwaar getroffen door sneeuwstormen. Volgens meteorologen is het zeker vijftien jaar geleden dat dit deel van de Verenigde Staten met zulk bar winterweer te maken had.