GRASSE/MADRID/BARCELONA - Een Franse rechtbank heeft maandag twee Italiaanse studenten tot acht maanden cel veroordeeld voor het veroorzaken van een bosbrand. De brand woedde bij een camping in Villeneuve-Loubet in het zuidwesten van Frankrijk, aldus een gerechtelijke bron dinsdag.

Bekijk video: Bosbranden in Portugal en Spanje houden aan

De twee pyromanen van allebei 19 jaar staken afgelopen vrijdagavond een haag van cypressen van 50 meter lang in brand. Deze grensde aan de camping waar zij hun vakantie doorbrachten. De jongens werden ontmaskerd door drie wandelaars. Uit het onderzoek bleek dat de studenten een brandend voorwerp in de haag hadden gegooid. Vervolgens zijn ze gevlucht. Toen ze terugkwamen om naar de verrichtingen van de brandweer te kijken, werden ze gearresteerd.

In Spanje heeft de aanhoudende hittegolf nog eens twee mensen het leven gekost. Hiermee komt het aantal doden sinds het begin van de hittegolf eind juli op 24, aldus de Spaanse regering.

Het ging om een 62-jarige man in de noordelijke stad Zaragoza en een bejaarde vrouw uit Cordoba in Zuid-Spanje. Volgens Spaanse meteorologen gaan de temperaturen vanaf donderdag omlaag. De bosbranden in de omgeving van Barcelona hebben zich verder uitgebreid. De minister-president van de regio Catalonië noemde de situatie heel erg 'heikel'. De branden in het natuurgebied ten westen van de Catalaanse hoofdstad hebben tot dusver 3000 hectare bos in as gelegd. Ongeveer duizend mensen moesten uit voorzorg hun woningen verlaten. Sommigen van hen werden ondergebracht in sporthallen.

Maandag kwamen in het plaatsje Sant Llorenc Savall vijf mensen door verstikking om het leven. Zij probeerden het vuur tevergeefs te ontvluchten. Het gaat om de familie van een lokale politicus.