BRUSSEL  - De vrijdag afgetreden Belgische premier Yves Leterme wordt niet opnieuw premier. Hij zal ook geen andere post gaan bekleden in de nieuwe regering.

 Dat heeft zijn woordvoerder zondag bevestigd naar aanleiding van een bericht op de website van de Belgische krant De Morgen.

Eerder op de dag had voorzitter Marianne Thyssen van Leterme's christendemocratische CD&V nog de mogelijkheid opgengelaten dat Leterme weer minister-president zou worden na een doorstart van zijn kabinet.

Premierschap

De Vlaamse en Franstalige liberalen lieten tijdens een tv-uitzending echter blijken een hernieuwd premierschap van Leterme niet geloofwaardig te vinden.

Leterme kondigde vrijdag het ontslag van zijn kabinet aan na beschuldigingen van politieke druk op de rechterlijke macht. Hij wil zich nu concentreren op het parlementaire onderzoek naar deze beschuldigingen, heeft zijn woordvoerder laten weten. Leterme vindt de aantijgingen niet terecht en wil zijn naam gezuiverd zien.

Vormen

Het lijkt wel bijna zeker dat de vijf Belgische regeringspartijen (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten) opnieuw een regering gaan vormen zonder dat er eerst verkiezingen plaatsvinden.

Volgens de partijen zou het onverantwoord zijn het land in deze tijd van economische crisis maanden zonder volwaardige regering te laten.

Beschikbaar

Wie premier wordt van het nieuwe kabinet is onduidelijk. In de Belgische media worden de namen genoemd van de oud-premiers Jean-Luc Dehaene (CD&V) en Guy Verhofstadt (Vlaams liberaal), Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) en CD&V-voorzitter Thijssen. De Franstalige liberaal Didier Reynders, vicepremier in het kabinet-Leterme, heeft laten weten niet beschikbaar te zijn.

De meeste coalitiepartijen willen dat de nieuwe Belgische regering maar tot 7 juni aanblijft. De voor die datum geplande regionale en Europese verkiezingen zouden dan moeten samenvallen met federale verkiezingen. Maar CD&V wil dat het kabinet na zijn doorstart de rit uitzit tot 2011.