JERUZALEM - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, heeft zondag gezworen dat ze een eind maakt aan het bewind van de Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook, mocht ze na de verkiezingen van februari premier worden.

Livni liet weten militaire, economische en diplomatieke middelen te gebruiken.

''Israël en mijn regering maken er een strategisch doel van het bewind van Hamas in Gaza ten val te brengen,'' aldus Livni. Ismail Haniyah, het hoofd van het Hamas-bestuur in de Gazastrook, haalde zijn schouders op over het dreigement. ''Niemand kan onze mensen uitschakelen'', zei Haniyah.

Centrumpartij

Livni is de leider van de centrumpartij Kadima. De parlementsverkiezingen in Israël op 10 februari lijken uit te lopen op een nek-aan-nekrace tussen Kadima en de rechtse Likud-partij van oud-regeringsleider Benjamin Netanyahu.

Tot groot ongenoegen van onder meer de Verenigde Staten en Israël won de militante beweging Hamas begin 2006 de Palestijnse verkiezingen. Vorig jaar greep Hamas de macht in de Gazastrook ten koste van de rivaliserende Fatahbeweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Fatah heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever.

Voedsel

Israël grendelde de Gazastrook in november vrijwel compleet af na raketbeschietingen vanuit het Palestijnse gebied. Daardoor zijn in de strook nijpende humanitaire problemen ontstaan. Er is gebrek aan onder meer voedsel en energie.

Volgens Hamas schendt de Joodse staat door het afgrendelen van de Gazastrook afspraken die in het kader van een bestand waren gemaakt. Dit staakt-het-vuren was in juni na Egyptische bemiddeling tot stand gekomen en loopt eind deze maand af. Hamas liet vorige week weten dat het niet plan is het bestand te verlengen.

Raket

De afgelopen dagen zijn vanuit de Gazastrook tal van projectielen op Israël afgeschoten. In het zuiden van Israël raakte een Thaise man gewond door een uit Gaza afgevuurde raket. Een hoge Israëlische officier zei dat een militaire inval in de Gazastrook vrijwel onafwendbaar is geworden.

Zaterdag vielen in Gaza een dode en twee gewonden door een Israëlische aanval.