DEN HAAG - Het Korps landelijke politiediensten krijgt een speciaal team dat zich gaat richten op dierenactivisme. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekendgemaakt.

''Het wordt een kleine unit die onder meer gaat samenwerken met de inlichtingendienst AIVD'', aldus de zegsman.

Dierenactivisten grijpen steeds vaker naar vormen van geweld. Begin november gingen in Hilversum twee auto's in vlammen op waarvoor dierenactivisten de verantwoordelijk opeisten.

De auto's behoorden toe tot een medewerker van beursbedrijf Euronext waar aandelen worden verhandeld van een Brits dierenproefcentrum.

Over de schreef

In een interview met De Telegraaf zondag zegt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken dat de acties van de activisten ''absoluut over de schreef gaan.''

Ze vindt het in brand steken van auto's ''niets meer te maken hebben met het opkomen voor je belangen.''

Actiegroep

In jaarverslagen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) komt de Britse actiegroep SHAC geregeld voor.

Deze zou een Nederlandse tak hebben, de organisatie Respect voor Dieren (RvD). RvD splitste zich begin vorig jaar op in twee groepen.

De eerste ageert onder dezelfde naam tegen bonthandel. De tweede, de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), keert zich tegen ondernemingen die betrokken zijn bij dierproeven.

Oprit

Op de oprit van een woning in Wassenaar gingen in de nacht van vrijdag op zaterdag twee auto's in vlammen op.

Volgens De Telegraaf zou een topman van Euronext op het adres wonen en zou hij het doelwit zijn geweest van extremistische dierenactivisten .

De politie wilde dit niet bevestigen. ''We hebben geen claim uit die hoek ontvangen'', aldus een woordvoerster.