BRUSSEL - De kans dat in België snel nieuwe verkiezingen komen na de val van de regering-Leterme is niet groot.

De regeringspartijen (Vlaamse en Franstalige liberalen en christendemocraten en Franstalige socialisten) lijken aan te sturen op een doorstart van het kabinet, maar dan zonder Yves Leterme als premier.

Meteen nieuwe verkiezingen zijn niet in het landsbelang, zei Elio Di Rupo, voorzitter van de Franstalige socialisten zaterdag tegen publieke omroep VRT.

"Het land heeft snel een regering nodig." Kopstukken van liberalen en christendemocraten lieten zich in soortgelijke termen uit. Zij wezen op de grote economische en politieke problemen waarmee België kampt.

Overgangsregering

De Vlaamse liberalen en de Franstalige partijen denken aan een overgangsregering tot 7 juni. Dan zijn er in België regionale en Europese verkiezingen.

De stembusgang voor een nieuw federaal parlement zou daarmee kunnen samenvallen. Ook in de Belgische pers wordt deze variant heft meest genoemd.

Maar de christendemocratische CD&V vindt het beter dat de nieuwe regering de hele rit uitzit en dat er pas in 2011 nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Een regering voor slechts enkele maanden kan volgens deze partij niet krachtdadig opereren.

Koning

Koning Albert II ging zaterdag verder met zijn consultaties, nadat hij vrijdagavond al Leterme en de voorzitters van de regeringspartijen had ontvangen.

Zaterdagmiddag kwamen Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, senaatsvoorzitter Armand De Decker en minister van Justitie Jo Vandeurzen (die al eerder aftrad) op bezoek. De vorst houdt de ontslagaanvragen voorlopig in beraad.

Rechtsgang

De regering-Leterme besloot vrijdag op te stappen na beschuldigingen van inmenging in de rechtsgang. Volgens het Hof van Cassatie, de hoogste rechterlijke instantie in België, zijn er vanuit het kabinet pogingen ondernomen om een rechterlijke uitspraak over de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas te beïnvloeden.

Hierbij zouden Vandeurzen en een hoge medewerker van Leterme een hoofdrol hebben gespeeld.

Uitgespeeld

Hoewel Leterme vindt dat hem eigenlijk niets te verwijten valt en hij volgens anonieme bronnen in Het Laatste Nieuws nog denkt aan een terugkeer, lijkt zijn politieke rol voorlopig uitgespeeld.

Vooral de Vlaamse liberale Open VLD ziet het niet meer zitten met hem. "Niet geloofwaardig", oordeelt partijvoorzitter Bart Somers over een voortgezet premierschap van Leterme.

Ook in zijn eigen christendemocratische kamp heeft hij steeds minder vrienden. Oud-premier Mark Eyskens adviseerde hem zaterdag om zich maar eens een paar maanden terug te trekken van het politieke toneel.

Slechtste

In de kranten krijgt Leterme er zaterdag flink van langs. Volgens De Morgen leidde hij "de slechtste regering van na de oorlog". La Libre Belgique verwijt hem gebrek aan charisma.

In de Belgische media doen diverse namen de ronde van mogelijke kandidaten voor het premierschap.

Het meest genoemd worden de oud-premiers Jean-Luc Dehaene (Vlaams christendemocraat) en Guy Verhofstadt (Vlaams liberaal), voorzitter Marianne Thyssen van de christendemocratische CD&V, Kamervoorzitter Van Rompuy (ook CD&V) en de vicepremier Didier Reynders (Franstalig liberaal).