RIJSWIJK - Meer dan negenduizend Nederlanders hebben zich de afgelopen weken, na aankoop van een donorpolis, laten inschrijven in het Donorregister. Dat blijkt uit cijfers van zorgadviesbureau SEZ.

De verzekeraars Ohra, Menzis, Fortis ASR en Avero Achmea bieden sinds kort een regeling aan waardoor mensen die zich in het Donorregister laten vastleggen, tot ongeveer 120 euro korting krijgen op de premie van hun ziektekostenverzekering.

Het aanbod van de verzekeraars leverde in een paar weken tijd duizenden aanmeldingen op, zo bevestigde directeur Nils Karssens van SEZ zaterdag een bericht in De Telegraaf.

Registratie

Om voor de korting in aanmerking te komen, gaat het alleen om de registratie. Dat betekent dat ook mensen die weigeren organen af te staan hier gebruik van kunnen maken als ze dat laten vastleggen bij het Donorregister.

SEZ kan nog niet vertellen hoeveel van de aangemelde cliënten ook daadwerkelijk organen willen afstaan.

Initiatief

Het initiatief van de verzekeraars deed bij de introductie stof opwaaien. Het ministerie van Volksgezondheid laat onderzoeken of het wel is toegestaan iedereen die zijn wens registeert een korting te geven.

Verzekeraar CZ liet weten uit principe geen korting te geven op de premie aan mensen die zich laten registreren omdat de naastenliefde daarmee op de tocht zou komen te staan.