DEN HAAG - Het CDA heeft zaterdag afwijzend gereageerd op toenadering van de SP. In een interview met de Volkskrant zei partijvoorzitter Jan Marijnissen samenwerking met het CDA niet langer uit te sluiten.

''Ik vind dat de SP er goed aan doet nu gesprekken te beginnen met het CDA'', aldus de SP-leider.

Fractievoorzitter Pieter van Geel van de christendemocraten liet weten Marijnissen een aardige vent te vinden,

''maar we denken totaal anders over belangrijke onderwerpen als de economie en overheidsfinancien. Bovendien zitten wij als CDA niet te wachten op het staatsdenken van de SP''.

Donner

Van Geels partijgenoot minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) was zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed iets milder.

Hij zei dat de SP twee jaar te laat is met de toenadering, maar dat de deur voor alle partijen openstaat als daarmee tot verantwoord beleid kan worden gekomen.

Schande

De SP was in 2007 de winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, maar zit in geen enkel college. Marijnissen noemt dit in het interview een schande.

''Ik merk dat veel CDA'ers verontwaardigd zijn over de wijze waarop de SP aan de kant is geschoven, zegt Marijnissen.

Compromissen

Volgens de partijvoorzitter is de samenwerking met het CDA op gemeentelijk niveau prima. ''Op de hogere burelen van het CDA horen ze natuurlijk ook dat er wel met ons valt samen te werken. We zijn bereid tot compromissen en we zijn helder'', aldus Marijnissen.