BRUSSEL- Na de val van het Belgische kabinet-Leterme moet er zo snel mogelijk een overgangsregering komen tot 7 juni.

Op die datum zijn er in België verkiezingen voor de regionale regeringen en het Europees Parlement. De kiezers zouden dan tegelijk hun stem kunnen uitbrengen voor een nieuw federaal parlement.

Dat is de teneur zaterdag in de meeste Vlaamse en Waalse kranten. Yves Leterme kan volgens de bladen geen premier worden van de overgangsregering.

Zijn reputatie is te veel beschadigd na de beschuldigingen dat hij de rechterlijke macht heeft proberen te beïnvloeden.

Kandidaat-premiers

Kandidaat-premiers die in de pers genoemd worden zijn onder anderen Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt (beiden oud-premier), Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, partijvoorzitter Marianne Thyssen van de christendemocratiche CD&V en de afgetreden liberale vicepremier Didier Reynders. De laatste is een Franstalige, de rest Vlamingen.

Rapport

De Belgische regering trad vrijdag af na het verschijnen van een rapport van het Hof van Cassatie, de hoogste rechterlijke instantie in het land.

Daarin staat dat er ernstige aanwijzingen zijn dat vanuit het kabinet druk is uitgeoefend op de rechtsgang rond de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas.

Alle Belgische kranten noemen het vertrek van Leterme en zijn ploeg onvermijdelijk. Volgens De Morgen is nu een einde gekomen aan ,,de slechtste regering van na de oorlog''. Ook andere bladen wijzen erop dat het kabinet-Leterme crisis op crisis stapelde.

Meteen nieuwe verkiezingen uitschrijven, zoals een aantal oppositiepartijen heeft bepleit, vinden de commentatoren echter een slecht idee. Volgens Le Soir zou dat ,,een catastrofe'' zijn, gezien de economische problemen waarmee België worstelt.

La Libre Belgique roept om een ,,charismatische leider'', die snel het geschonden vertrouwen kan herstellen.

Doorstart

Ook de Belgische regeringspartijen (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten) lieten vrijdag blijken een doorstart te willen, waarbij de christendemocratische CD&V zelfs een terugkeer van haar eigen Leterme niet helemaal uitsloot.

De krant Het Laatste Nieuws schrijft op basis van anonieme bronnen dat Leterme zelf ook uit zou zijn op een terugkeer.

De premier ontkende vrijdagavond dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan beïnvloeding van de rechtsgang.

Albert

De leiders van deze partijen zijn vrijdagavond door koning Albert ontvangen, nadat Leterme zijn ontslag had aangeboden.

Zaterdag gaat de vorst verder met zijn consultaties. Hij ontvangt dan onder anderen Kamervoorzitter Van Rompuy. De ontslagaanvraag houdt hij voorlopig in beraad.