BRUSSEL - De Belgische premier Yves Leterme heeft vrijdagavond het ontslag van zijn regering aangeboden aan koning Albert.

De koning houdt zijn antwoord nog in beraad, zo melden Belgische media. Hij is meteen begonnen met het raadplegen van de leiders van de regeringspartijen.

De positie van het kabinet was onhoudbaar geworden na beschuldigingen over politieke druk op de rechterlijke macht. Eerder op de dag stapte justitieminister Jo Vandeurzen al op, al vond hij dat hem eigenlijk niets te verwijten valt.

Vrijdagmiddag verscheen een rapport van het Hof van Cassatie, de hoogste rechterlijke instantie in België.

Daarin staat dat de regering-Leterme heeft geprobeerd een rechterlijke uitspraak over de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas te beïnvloeden.

Volgens het rapport zijn daarvoor geen bewijzen, maar wel sterke aanwijzingen. Vooral een hoge medewerker van Leterme en minister Vandeurzen krijgen kritiek in het rapport.

Scheiding

Donderdag werd al bekend dat de Belgische regering het niet zo nauw had genomen met de scheiding tussen rechterlijke en uitvoerende macht. De complete oppositie drong aan op het vertrek van Leterme en zijn ploeg.

Ook in de media werd het opstappen van de premier onontkoombaar genoemd. De Gazet van Antwerpen betitelde België als "een bananenrepubliek".

Reynders

Toch zag het er aanvankelijk niet naar uit dat Leterme snel zijn biezen zou pakken. Vicepremier Didier Reynders, een Franstalige liberaal, zei vrijdagochtend nog dat de regering voorlopig op haar post zou blijven.

De beschuldigingen moesten eerst maar eens worden waargemaakt, vond hij. Vrijdagavond bleek Reynders van mening veranderd. "Er is onvoldoende vertrouwen om door te gaan", aldus de bewindsman, die door oppositiefracties als 'de echte baas van de regering' wordt gezien..

De christendemocraat Leterme werd op 20 maart van dit jaar premier van een kabinet van Vlaamse christendemocraten en liberalen en Franstalige liberalen, socialisten en christendemocraten. Dat gebeurde na een glorierijke verkiezingsoverwinning en een zeer langdurige en moeizame formatieperiode.

Koning

In de zomer wilde Leterme er al eens het bijltje bij neergooien, omdat de staatshervorming die hij voor ogen had niet van de grond kwam. Koning Albert dwong hem toen echter om aan te blijven.

De meeste regeringspartijen lieten vrijdag weten geen voorstander te zijn van nieuwe verkiezingen. Dat zou onwenselijk zijn in deze tijd van economische crisis.

Het lijkt erop dat ze zullen proberen het huidige kabinet een doorstart te laten maken. De christendemocratische CD&V sluit niet uit dat Leterme daarvan opnieuw premier wordt, maar andere partijen zijn terughoudender.