AMSTERDAM - In Uruzgan is een Nederlandse militair om het leven gekomen. Dat heeft commandant der strijdkrachten Peter van Uhm vrijdag bekendgemaakt.

De 24-jarige sergeant Mark Weijdt is vrijdagochtend dodelijk gewond geraakt. Vermoedelijk ging hij tijdens een vuurgevecht op een bermbom staan. Een andere militair raakte lichtgewond. Zijn naam geeft Defensie niet vrij.

De betrokken militairen waren met hun eenheid bezig aan een meerdaagse operatie, die bijna was afgerond. Het ging om een gebied waar de Nederlanders nog amper waren geweest.

Contact

De operatie was bedoeld om contact te maken met de bevolking. De fatale gebeurtenis had plaats om 14 uur plaatselijke tijd. De slachtoffers zijn met een helikopter afgevoerd.

Het slachtoffer is de achttiende Nederlander die sinds de start van de missie in 2006 om het leven is gekomen. Dit jaar vonden zes militairen de dood.

De families van beide militairen zijn inmiddels geïnformeerd.

Sociale jongen

Een 'spontane, sociale jongen'. Dat was Weijdt volgens Albert van Linder, voorzitter van voetbalvereniging SCP. De 24-jarige, in Druten woonachtige Weijdt speelde er in het derde
elftal.

Burgemeester Anton Aelberts van Druten noemde het sneuvelen van Weijdt vrijdagmiddag 'vreselijk nieuws.'

Gevechtshandelingen

Van Uhm zei vrijdag dat er de laatste acht maanden minder gevechtshandelingen zijn geweest en dat er ruimte is voor vooruitgang en meer civiele inbreng.

Het incident van vrijdag brengt daar volgens hem geen verandering in, ''hoe zwaar dit verlies ook is''. Hij wees erop dat de Taliban in Uruzgan zijn verzwakt en zich voornamelijk richten op dit type aanslagen.

Offensief

Lokale strijders van de Taliban in Uruzgan willen in het voorjaar weer een offensief beginnen tegen de Nederlandse militairen. Dat hebben zij gezegd tegen NOS-verslaggever Peter ter Velde, zo meldde hij vrijdag.

Ter Velde ontmoette de taliban zonder dat hij militaire bescherming kreeg (unembedded). Hij sprak de groep van zes strijders in een huis ergens in de Zuid-Afghaanse provincie waar Nederland ruim 1600 militairen gestationeerd heeft.

Onder het zestal bevond zich een lokale leider die zei dat hij al twintig keer tegen de Nederlanders heeft gevochten. De taliban lieten Ter Velde weten dat zij nu zwak zijn in Uruzgan maar dat hun leiders in de lente vanuit Pakistan terugkeren.

Ze menen dat de buitenlanders zijn gekomen om hen te doden en hun huizen te vernietigen.

Reactie

Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm stelde vrijdag in een reactie op de bevindingen dat het gaat om 'kleine' Taliban en dat hij niet onder de indruk is van de aangekondigde aanval.

De Taliban zeggen dat volgens hem al jaren. Wel ziet hij bevestigd dat deze strijders voor de Taliban kiezen uit economische motieven en dat het daarom zo belangrijk is het bestuur te versterken. Dat is ook een van de speerpunten van de ISAF-missie.