DEN HAAG - GroenLinks wil een parlementair onderzoek naar de toegenomen geluidsoverlast van Schiphol. Volgens GroenLinks-Kamerlid Duyvendak heeft Schiphol regionale en landelijke politici en bewoners rond de luchthaven misleid om extra vluchten te kunnen afwerken.

Dat stelt GroenLinks dinsdag in de notitie ‘Herrie in de Haarlemmermeer’ waarin allerlei documenten over Schiphol en geluidsoverlast zijn geanalyseerd. Dit jaar nam het aantal klachten over vliegtuiglawaai rond Schiphol flink toe. Dat zou komen door het in gebruik nemen van de Polderbaan, sinds februari voor nachtvluchten en sinds juni ook voor vluchten overdag.

Schiphol meldde eind juni dat de geluidsnormen in 2004 zullen worden overschreden als gevolg van “een domme rekenfout”. Volgens GroenLinks is dat een voorbeeld van misleiding. Het is geen rekenfout, maar een misplaatste en brutale stap van de “vrijstaat Schiphol”, aldus Duyvendak.

Hij zegt dat de politiek zich niet moet laten “piepelen” door Schiphol. “Er zou nooit meer gedoogd worden. Geef je dit verwende kind één vinger, dan neemt het ongetwijfeld de hele hand.”