JERUZALEM/TEL AVIV - Twee zelfmoordaanslagen van Palestijnen binnen een uur hebben dinsdagochtend aan vier mensen, onder wie de twee daders die zichzelf opbliezen, het leven gekost. Dertien personen raakten gewond. De aanslagen hadden plaats bij Tel Aviv en bij de joodse nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever.

Bij de explosie in een winkelcentrum in Rosh Haayin, in de buurt van Tel Aviv, is naast de dader een Israëliër gedood. Even later kwamen bij de aanslag bij Ariel ook de dader en een Israëliër om. Daar raakten drie mensen zwaargewond.

Nog geen enkele groepering heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Bij de terreurdaad in Rosh Haayin zijn tien gewonden gevallen. Rosh Haayin is de Israëlische stad die het dichtst bij de Westelijke Jordaanoever ligt. Het winkelcentrum ligt bij de zogenoemde Groene Lijn, het grensgebied tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Israëlische krant Haaretz had de zelfmoordenaar een bom bij zich en liet hij die ontploffen bij de ingang van een winkel. In het gebied golden al enige tijd strenge veiligheidsmaatregelen.

Nauwelijks een uur later volgde een tweede aanslag, bij een bushalte bij de joodse nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever. Een Israëliër werd gedood en drie mensen raakten zwaargewond, aldus de Israëlische radio. Volgens de krant Haaretz liet de Palestijn een bom ontploffen toen hij drie Israëliërs bij een bushalte zag. De burgemeester van de nederzetting, Ron Nahman, sprak van een autobom.

Het zijn de tweede en derde grote aanslag sinds Palestijnse gewapende groeperingen zes weken geleden een bestand afkondigden. De laatste zelfmoordaanslag was op 7 juli, ten noorden van Tel Aviv, en kostte een vrouw het leven.

Vijf dagen geleden voerde Israël een aanval uit op Nablus, waarbij vier Palestijnen en een Israëlische soldaat omkwamen. De militante Hamas heeft toen gezworen deze aanval te vergelden. De Islamitische Jihad en Hamas hebben dinsdag gezegd dat het de schuld van Israël is, dat het geweld is opgelaaid, omdat Israël aanvallen op Palestijnen blijft uitvoeren. Hamas en Islamitische Jihad namen niet de verantwoordelijkheid voor de twee zelfmoordaanslagen op zich. De Islamitische Jihad liet weten nog steeds vast te houden aan het eind juni afgekondigde bestand.

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde het geweld van dinsdag. Maar een woordvoerder van de Israëlische regering zei dat de Palestijnse Autoriteit kennelijk niets doet aan het voorkomen van gewelddadigheden. “We hebben de Palestijnse Autoriteit gewaarschuwd dat de terreurgroepen bezig waren aanslagen voor te bereiden, en ze heeft er niets aan gedaan.” De regering roept de Palestijnse premier Abbas opnieuw op de terreurgroepen te ontmantelen en de leden op te pakken.

Naar aanleiding van de twee aanslagen besloot de Israëlische regering de eerder aangekondigde vrijlating van 76 Palestijnen uit te stellen, aldus regeringsbronnen. Het gaat om Palestijnen die in verband met de routekaart naar vrede donderdag zouden worden vrijgelaten. De Palestijnen waren opgepakt voor onder meer autodiefstal en het illegaal binnenkomen van Israël.