BREDA - De Nederlandse overheid geeft 2,5 miljoen euro aan de actie 3FM Serious Request.

Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking liet dat vrijdagochtend weten toen hij de drie dj's van de radiozender opsloot in het Glazen Huis in Breda. Voorwaarde is wel dat de dj's zelf minstens evenveel geld ophalen. Met het dichttrekken van de deur is de actie 3FM Serious Request om 9.30 officieel begonnen.

Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering verblijven de komende zes dagen in het huis. Ze mogen niet eten en maken onafgebroken radio. Op die manier willen ze zoveel mogelijk geld ophalen voor de 35 miljoen vluchtelingen wereldwijd.

Laatste broodjes

Vlak voor de deur op slot ging, werden nog snel de laatste broodjes gegeten en sigaretten gerookt. Tot en met kerstavond mogen de mannen zich slechts te goed doen aan drankjes.

"Jullie doen het echt voor iets heel belangrijks. Zijn jullie er klaar voor?'', vroeg Koenders de mannen. ''Tja, kan je er ooit klaar voor zijn?'', vroeg Giel zich af. Op de muziek van Where The Streets Have No Name van U2, de favoriete plaat van de minister, viel de deur dicht.

Ultieme droom

De mannen hebben er - ondanks de ontberingen - heel veel zin in. ''Dit is de ultieme droom voor radiomakers'', liet Paul al eerder weten. Dit jaar wordt de actie die 3FM organiseert in samenwerking met het Rode Kruis voor de vijfde keer gehouden.

Vorig jaar, toen het Glazen Huis in Den Haag stond, werd er 5,3 miljoen euro opgehaald. Het goede doel was toen schoon drinkwater overal ter wereld.

Luisteraars kunnen tegen betaling hun favoriete plaatjes aanvragen. Ook is er een veilingsite met onder meer allemaal artikelen van artiesten, zoals gouden platen, gesigneerde posters en cd's en T-shirts. Het hoogtepunt van de veiling is een huwelijk in het Glazen Huis.

'Mister All You Need is Love' Robert ten Brink gaat het stel dat het meeste geld biedt in de echt verbinden. Het huwelijk wordt op dinsdag 23 december voltrokken.

3FM Serious Request