HONG KONG - Een Hongkongs kledingbedrijf dat de woede had gewekt van Israël en Duitsland door hakenkruisen en andere nazi-symbolen te gebruiken voor een nieuwe kledinglijn, heeft besloten deze kleding uit zijn winkels te halen.

Het kledingbedrijf, dat zichzelf http://www.izzue.com noemt, liet dinsdag weten niet de bedoeling te hebben gehad om mensen te shockeren. We zijn een beetje politiek ongevoelig geweest, aldus marketing manager Deborah Cheng.

Het bedrijf had T-shirts en broeken te koop met nazi-tekens. Op een van de shirts staat een portret van Adolf Hitler afgebeeld. Ook hingen in de veertien winkels van de winkelketen rode vlaggen met witte hakenkruisen met de adelaar, symbool van het Derde Rijk. In een van de winkels werden propagandafilms van de nazi's op de muur geprojecteerd.

Totaal ongepast, zei de Duitse consul-generaal Heinrich Beuth. De nazi-symbolen staan immers voor wreedheid en misdaden tegen de menselijkheid, aldus Beuth. Deze symbolen veroorzaakten niet alleen in Europa veel leed, maar in de hele wereld. Het is zeker geen manier om reclame te maken voor kleren.

De Israëlische consul-generaal Eli Avidar zei tientallen klachten te hebben ontvangen over de uitgestalde nazi-artikelen. Onvoorstelbaar dat iemand een reclamecampagne kan bedenken die de dood van miljoenen mensen ontheiligt, zei Avidar in de krant South China Morning Post.

Na de felle kritiek besloot het bedrijf al het nazi-decoratiemateriaal uit de winkels te verwijderen. Omdat de kritiek aanhield, werd dinsdag besloten ook de kleding weg te halen.