DEN HAAG - Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) gaat aangifte doen bij Justitie tegen de redactie van het tijdschrift Revu.

Het weekblad stelt in het kerstnummer dat het heeft ingebroken in de privémailbox van De Vries.

Privacy

De bewindsman beschouwt dit als een ernstige inbreuk op zijn privacy, zo laat zijn woordvoerster woensdag weten.

''Het is treurig dat sommige media menen op deze wijze nieuws te moeten maken. Opnieuw wordt de grens van het betamelijke verder overschreden'', aldus de verklaring van De Vries.

Erdogan

''We hadden niet anders verwacht'', zei hoofdredacteur Altan Erdogan eerder. In het artikel beschrijft redacteur Nick Kivits al dat hij door het plegen van computervredebreuk een boete van 16.750 euro of een jaar cel riskeert en dat die celstraf kan oplopen tot vier jaar als hij gegevens kopieert of openbaarmaakt.

Hackpoging

Aanleiding voor de hackpoging was het kraken van het mailadres van de Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin uit de Verenigde Staten, schrijft Kivits.

Revu vroeg zich af hoe veilig de mailboxen van de Nederlandse kabinetsleden zijn. ''Niet om de wet te overtreden, maar in het landsbelang'', schrijft hij.

Kivits probeerde met hulp van een professioneel virtueel beveiliger de wachtwoorden te achterhalen van de privémail van Jack de Vries en vice-premier Wouter Bos. Bij Bos kwamen ze er niet in, maar wel in het thuismailadres van Jack de Vries.

De Vries' mailbox was leeg. Maar na het installeren van een backupprogramma lukt het om kopieën van nieuwe e-mails te zien. Spannend is het resultaat niet. Ze zien spam, reclame en een paar privéberichten.

Revu wijst erop dat het desondanks gevaarlijk kan zijn, omdat ze in staat waren om e-mails te versturen uit naam van de staatssecretaris. Dit is echter niet gebeurd.