DEN HAAG - De Nederlandse ambassadeur in Moskou heeft maandag in brief naar de Russische president Poetin opnieuw opgeroepen om alles in het werk te stellen voor de spoedige vrijlating van Arjan Erkel. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De brief is mede ondertekend door de Amerikaanse, Zwitserse en een aantal Europese ambassadeurs, en de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Moskou. Het gaat om vertegenwoordigers van landen en organisaties die humanitaire hulp verlenen in de noordelijke Kaukasus.

De Nederlandse medewerker van Artsen zonder Grenzen, Arjan Erkel, werd bijna een jaar geleden ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan. Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken blijft vertrouwen op de goede afloop van deze zaak. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft zijn Russische collega Igor Ivanov er al meerdere malen over gesproken. De Hoop Scheffer benadrukte maandag dat zijn ministerie zich samen met de familie Erkel en Artsen zonder Grenzen onverminderd inzet voor de vrijlating van Arjan Erkel.AzG geeft echter aan gefrustreerd te zijn. "Wij hebben nu begrepen dat het Russische onderzoek van november vorig jaar tot mei dit jaar heeft stilgelegen, terwijl ons werd verzekerd dat er alles aan werd gedaan", vertelt een woordvoerster van AzG Nederland. "Wij twijfelen ernstig aan de bereidheid van de Russische autoriteiten om de zaak op te lossen."

Gebrek aan betrokkenheid

Het hoofdkantoor van AzG international in Genève noemde het schandalig dat Rusland er nog niet in is geslaagd om Erkel vrij te krijgen. "Dit kan alleen worden toegeschreven aan slechte afhandeling van het onderzoek en gebrek aan betrokkenheid." Het hoofdkantoor wees er verder op dat de Nederlandse en andere Westerse overheden opvallend voorzichtig zijn geweest in hun pogingen om druk op de Russen uit te oefenen. De organisatie riep Poetin op om alles te doen wat in zijn macht was om Arjan veilig te stellen.

AzG organiseert dinsdag een internationale campagne om meer politieke druk op Rusland uit te oefenen. Wereldwijd zullen de kantoren en veldprojecten van de hulporganisatie bij Russische ambassades en op websites aandacht vragen voor Arjan. In Nederland trekt de organisatie met een bus naar Rotterdam en Den Haag op een zogenoemde "Arjan-Vergeet-Hem-Niet-tour".