MIAMI - Een 62-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Florida, Faith Fippinger, heeft van het Amerikaanse ministerie van financiën een boete van tenminste 10.000 dollar gekregen, omdat zij als ‘menselijk schild’ is opgetreden in Irak. Zij weigert te betalen en riskeert een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Fippinger en actievoerders uit ongeveer dertig andere landen verspreidden zichaan de vooravond van de oorlog over Irak om zich als ‘menselijk schild’ op testellen om te voorkomen dat bepaalde doelen gebombardeerd zouden worden.Fippinger was ongeveer drie maanden in het land, en stond onder andere enigetijd in een olieraffinaderij.

Het ministerie zegt in een brief uit maart dit jaar dat Fippinger de wet heeftgeschonden met haar bezoek aan Irak. De reis is volgens de regering in strijdmet sancties op praktisch alle commerciële en financiële contacten met hetland.

Fippinger schreef het ministerie in reactie op de boete dat zij niet van planis de opbouw van het Amerikaanse wapenarsenaal financieel te steunen.Regeringsfunctionarissen hebben Fippinger gewaarschuwd dat de boete oploopt alsdie niet wordt betaald en dat het geld uiteindelijk wordt ingehouden op haarpensioenuitkering of andere inkomsten. In het uiterste geval kan zij eengevangenisstraf opgelegd krijgen.

Volgens Fippinger waren ongeveer twintig van de bijna driehonderd menselijkeschilden in Irak afkomstig uit de Verenigde Staten.