BARCELONA - Een nieuwe bosbrand nabij de Noord-Spaanse plaats Sant Llorenc Savall, 60 kilometer ten noorden van Barcelona, heeft aan vijf mensen het leven gekost. Zij stierven door verstikking. Dat heeft een hoge functionaris van de regionale regering van Catalonië maandag gemeld.

De autoriteiten vermoeden dat de slachtoffers, vijf leden van één gezin, hun woning hebben verlaten om te ontkomen aan de enorme vuurzee. Zij kwamen terecht in een grote rookwolk en stikten. De brandweer vond hun lichamen op slechts 100 meter afstand van hun huis, dat overigens intact is gebleven.

De nieuwe vuurhaard, die zondagmiddag ontstond, heeft 1300 hectare bos in de as gelegd. Ruim vijfhonderd mensen moesten worden geëvacueerd in de regio's Comabella en Granera. De meeste van hen konden maandagmiddag naar hun woning terugkeren. Voor de bestrijding van de brand werden tachtig brandweervoertuigen en zeventien vliegtuigen ingezet.

Spanje wordt al twee weken geteisterd door bosbranden, maar tot nu toe waren daarbij nog geen dodelijke slachtoffers te betreuren. In Portugal kostten bosbranden de afgelopen weken aan vijftien mensen het leven.

Het vuur in de Portugese Algarve heeft zich maandag verder uitgebreid. Volgens de brandweer zijn de branden niet langer controleerbaar. Portugal heeft buurland Spanje om hulp gevraagd bij het blussen.

De Portugese autoriteiten hebben al 53 mensen opgepakt op verdenking van brandstichting. Lissabon zegt dat ongeveer 30 procent van alle bosbranden in het land is aangestoken.