HONGKONG - Noord-Korea heeft de smokkel van drugs opgevoerd om aan geld te komen voor de nationale vieringen ter ere van de staatsleiding. Volgens The South China Morning Post van zaterdag komt deze beschuldiging van de Japanse geheime dienst.

Als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september zouden de doorgaans zeer lucratieve Noord-Koreaanse wapenexporten steeds minder geld in het laatje brengen.

Kim Jong-il

Noord-Korea viert 16 februari de zestigste geboortedag van president Kim Jong-il. Op 15 april staat het stalinistische land stil bij het feit dat de overleden Geliefde Leider Kim Il-sung negentig jaar geleden werd geboren.

Noord-Korea, nagenoeg internationaal geïsoleerd, produceerde volgens Tokio in 1996 zo'n 40 ton opium, de grondstof voor heroïne. Intussen zou de productie zijn verdubbeld. Pyongyang zou bovendien een belangrijke leverancier zijn van amfetemine.

'Spookschip'

De Japanse geheime dienst zegt dat het onlangs aangetroffen 'spookschip' voor de Japanse kust Noord-Koreaanse verdovende middelen vervoerde. De Japanse kustwacht zat het schip lange tijd achterna en er volgde zelfs een vuurgevecht op volle zee.

De vissersboot zonk uiteindelijk, volgens de Japanse geheime dienst opzettelijk om zo bewijsmateriaal te kunnen vernietigen.

De Noord-Koreaanse smokkelaars zouden nauwe contacten hebben met Japanse crimimelen van Koreaanse afkomst. Noord-Koreaanse militairen zouden volgens het bericht omvangrijke papavervelden beheren.