BAGDAD - Amerikaanse militairen hebben zaterdag in Bagdad per ongeluk drie Iraakse politieagenten onder vuur genomen. Twee van hen overleefden de schietpartij niet. Dat heeft de enige overlevende van het incident maandag gemeld.

De drie Iraakse politiemannen achtervolgden al schietend een verdacht voertuig toen de Amerikanen hen op de korrel namen. Volgens overlevende Hamza Atiya Muhsen werd één van zijn collega's doodgeschoten toen hij met de armen in de lucht en zijn penning in zijn hand uit de auto stapte. Het voertuig was niet herkenbaar als politiewagen. Muhsen zegt zelf te zijn geschopt en geslagen.

Hulpcommissaris Muayad Farhan van de politie in Bagdad heeft bevestigd dat twee van zijn mensen zijn doodgeschoten door de Amerikanen. Hij zei te geloven dat de militairen de politieagenten voor mogelijke belagers hebben aangezien. Volgens Farhan is een delegatie van de Amerikaanse marechaussee inmiddels bij hem langs geweest om condoleances aan te bieden.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei op de hoogte te zijn van het incident maar weigerde meer informatie te verstrekken.