WILLEMSTAD - Wegens een bommelding is een bijeenkomst die premier Jan Peter Balkenende maandag in Willemstad zou voorzitten verplaatst.

Voor aanvang van de Ronde Tafel Conferentie werd gemeld dat er een bom in het World Trade Center zou zijn geplaatst. De organisatoren besloten vervolgens de bijeenkomst te verplaatsen naar de marinebasis nabij Willemstad.

Volgens protesten op de Antillen zou Nederland te veel invloed krijgen. "Wie achteruit kijkt, krijgt geen blik op wat voor hem ligt'', zei Balkenende. "Het gaat om de toekomst van de Antillen.''

  De Ronde Tafel Conferentie (RTC) in Willemstad, die moet leiden tot definitieve afspraken over de nieuwe staatkundige structuur van de Nederlandse Antillen, heeft maandag tot veel onrust geleid. 

Demonstraties

Naast de bommelding waren er demonstraties van Antillianen die bang zijn voor een nieuw koloniaal tijdperk.

Honderden demonstranten lieten weten het oneens te zijn met met name de veranderingen op justitieel gebied. Nederland zou wat dat betreft te veel invloed krijgen. Er werden kransen gelegd bij verschillende standbeelden.

Bijna iedereen was gekleed in een T-shirt met daarop de letters NO (Nee). Sommigen droegen een gele davidster met dezelfde letters.

Ank Bijleveld

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties), die optreedt als onderhandelaar, vindt dat betogers te ver zijn gegaan door tijdens een protest met davidsterren op te lopen. "Dat vond ik echt volstrekt ongepast'', zei ze voor de NOS-camera.

Premier Jan Peter Balkenende is op het eiland aanwezig om de conferentie te leiden.

Arrestaties

Tijdens de demonstraties werden twee Curaçaose politici gearresteerd. Oppositieleider Helmin Wiels werd opgepakt wegens opruiende taal tegen de politie.

Statenlid Dwigno Puriel werd gearresteerd omdat hij oproepen van de politie zou hebben genegeerd. De politici zouden ook klappen hebben opgelopen.

De Arubaanse minister Rudy Croes (Justitie) heeft zich bij het protest op Curaçao tegen de 'koloniale' houding van Nederland aangesloten. Zijn deelname heeft hij afgezegd.