BAGDAD - De Iraakse journalist die zondag zijn schoenen gooide naar de Amerikaanse president George Bush, was dit al lang van plan. Hij verfoeit de Verenigde Staten, aldus collega's van de man maandag.

Volgens een collega had de 28-jarige journalist Muntazer al-Zaidi maanden geleden al gezegd dat hij zijn schoenen naar Bush zou gooien als hij daar ooit de kans voor mocht krijgen.

Belediging

Het gooien van schoenen geldt in de Arabische wereld als een grote belediging. ''Toen hij zei dat hij het zou doen, twijfelden we daar geen moment aan'', aldus de zegsman.

''Al-Zaidi verafschuwt de VS, de Amerikaanse militairen en Bush'', aldus een andere journalist.

Afscheidskus

Toen al-Zaidi zijn stappers naar Bush gooide, die ze behendig ontweek, riep hij: ''Dit is een afscheidskus, jij hond. Je bent verantwoordelijk voor de dood van duizenden Irakezen''. De schoenengooier werd door sommige collega's begroet als een held.

Na het incident werd de journalist door veiligheidsmensen tegen de grond gewerkt en afgevoerd.

Vrijlating

De Iraakse televisiezender al-Baghdadia eiste maandag diens onmiddellijke vrijlating overeenkomstig ''de democratie en vrijheid van meningsuiting die de Amerikaanse autoriteiten het Iraakse volk hebben beloofd'', aldus een verklaring.

De advocaat die wijlen president Saddam Hussein heeft verdedigd tijdens diens proces, kondigde maandag aan een team te vormen om al-Zaidi bij te staan.

Verdedigen

Volgens advocaat Khalil al-Dulaimi hebben al tweehonderd Iraakse en Amerikaanse juristen aangeboden de schoenengooier gratis te verdedigen.

Hij vindt de actie van de journalist gerechtvaardigd. ''Dit is wel het minste voor een Irakees om te doen tegen Bush, de tirannieke crimineel die twee miljoen mensen heeft gedood in Irak en Afghanistan'', aldus de raadsman.

Hij vindt dat al-Zaidi onmiddellijk moet worden vrijgelaten.