KABUL - Nederland en Duitsland hebben maandag het commando over de internationale vredesmacht in de Afghaanse hoofdstad Kabul, ISAF, overgegeven aan de NAVO. Bij de plechtigheid werden ook de slachtoffers van het afgelopen halfjaar herdacht.

De overdracht begon om half negen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, in het bijzijn van president Hamid Karzai van Afghanistan, de Duitse minister van Defensie, Peter Struck, en de Nederlandse plaatsvervangend chef-defensiestaf, luitenant-generaal P. Godderij. De Duitse commandant, generaal Norbert van Heyst, overhandigde de ISAF-vlag aan luitenant-generaal Goetz Gliemeroth van de NAVO.

De NAVO neemt de leiding over van de Nederlandse en Duitse militairen die de missie een halfjaar hebben geleid. Het is voor het eerst in haar 54-jarige geschiedenis dat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie buiten Europa een operatie uitvoert. Er doen 35 Nederlandse militairen aan mee. Zij maken deel uit van het hoofdkwartier van de missie.

Waarschuwing

De Duitse minister Struck waarschuwde dat Afghanistan niet mag terugvallen in anarchie en chaos. Het land mag niet opnieuw een basis voor het wereldwijde terrorisme worden, zoals tijdens het Taliban-regime. De NAVO moet daar volgens hem nu voor zorgen. “Er is nog veel werk te doen.”

Struck toonde zich bezorgd over “activiteiten in binnen- en buitenland die destabiliteit van Afghanistan bedreigen”. De bewindsman herdacht de slachtoffers die vielen bij een zelfmoordaanslag in Kabul, twee maanden geleden. Vier Duitse militairen kwamen toen om.

Regionaal wederopbouwteam

De Afghaanse president Karzai zei dat in verre gebieden, waar krijgsheren het voor het zeggen hebben, ook wordt geroepen om de beschermende hand van de blauwhelmen. Eind augustus beslist Duitsland over de inzet van een Duits regionaal wederopbouwteam dat bestaat uit soldaten en hulpverleners, aldus Struck.

Mogelijk wordt het mandaat van de vredesmacht onder gezag van de NAVO uitgebreid. De alliantie is eventueel bereid om ook in andere Afghaanse steden de rust en orde te herstellen, zo maakte een woordvoerder zondag bekend.