STUTTGART - Zanger Johannes Heesters heeft zaterdagavond in het Duitse programma Wetten Dass? de kijkers om vergiffenis gevraagd voor zijn uitspraak over Adolf Hitler.

In het VARA-programma De Wereld Draait Door liet Heesters zich vorige week de uitspraak ontlokken dat Hitler een aardige man kon zijn. De redactie van het programma had eerder toegezegd het alleen maar over de verjaardag van de zanger te hebben.

Heesters erkende in Wetten Dass? "iets doms te hebben gezegd. Ik vraag u daarvoor om vergiffenis.'' De Nederlander loste met zijn optreden in Wetten Dass? een belofte in die hij vijf jaar geleden had gedaan.

Toen zegde hij presentator Thomas Gottschalk toe als hij 105 jaar oud was een keer terug te komen in het programma. Heesters zegde zaterdag toe op zijn 110e weer terug te komen.

Vaderland

De relatie van Heesters met zijn vaderland was jarenlang gebrekkig, doordat veel Nederlanders hem kwalijk namen dat hij zijn loopbaan uitbouwde in nazi-Duitsland.

Juist afgelopen jaar leek er een hoop verbeterd, toen De Flint in Amersfoort hem daar liet optreden voor een laaiend enthousiast publiek en de uitgeverij Meulenhoff besloot zijn biografie ook in het Nederlands uit te geven.

Gezongen

Heesters spande onlangs een proces aan tegen een publicist die op basis van een getuigenverklaring beweert dat hij in de oorlog in concentratiekamp Dachau voor de kampleiding heeft gezongen.

Hij maakte deel uit van een groep artiesten die waren 'uitgenodigd'voor een bezoek. Er zijn veel foto's van, maar niet één waarop Heesters zingt. In de getuigenverklaring wordt ook gesproken van een optreden in het donker, maar aantoonbaar is dat Heesters 's avonds in München optrad.

De rechter doet 16 december uitspraak.