Oud-premier Antillen verwijt Balkenende machtsmisbruik

WILLEMSTAD/DEN HAAG - De Antilliaanse oud-premier Don Martina vindt dat premier Jan Peter Balkenende zich schuldig maakt aan 'machtsmisbruik'.

Martina schrijft dit in een open brief die zaterdag in de Antilliaanse krant Amigoe is gepubliceerd.

Nederland stelt Curaçao 1,5 miljard euro ter beschikking om de nationale schuld te saneren op voorwaarde dat de afspraken over onder meer rechtshandhaving worden nagekomen. Dat is volgens de oud-premier in strijd met het Nederlandse bestuursrecht.

De oud-premier schrijft verder dat Nederland steeds schermt met áfspraak is afspraak' als het Nederlandse belangen en rechten betreft.

"Maar als het om de belangen en rechten van de Curaçaose bevolking gaat, dan neemt Nederland het niet zo nauw met áfspraken zijn afspraken' en de wettelijke regelgeving. Volgens hem ligt hierin de oorzaak van de steeds groter wordende onvrede op Curaçao over het staatkundig proces.

Akkoorden

Balkenende is maandag op Curaçao om akkoorden te ondertekenen in het kader van de staatkundige herstructurering van de Antillen. Martina kondigde aan maandag mee te lopen in een demonstratie tegen het justitieel akkoord dat is overeengekomen tussen Nederland, de Antillen, Curaçao en Sint Maarten.

Volgens critici krijgt de Nederlandse minister van Justitie hierin te veel zeggenschap over de procureur-generaal op de Antillen.

"Alles wat in de staatkundige Ronde Tafel Conferentie destijds is afgesproken en daarna in gang is gezet, is afgestemd met de volksvertegenwoordigingen in alle betrokken landen. En dat komt maandag aan de onderhandelingstafel terug'', zei de woordvoerder van premier Balkenende in een reactie.

Balkenende arriveert zondag op Curaçao, op tijd voor het Koninkrijksconcert dat jaarlijks plaatsvindt ter herdenking van het Statuut dat op 15 december in 1954 werd ondertekend in verband met de nieuwe verhouding tussen Nederland en de Nederlandse Antillen.

Bonaire

Nederland toont weinig respect voor de oppositie op Bonaire. Dat schrijft fractieleider van de oppositie Jopi Abraham in een zaterdag verstuurde brief aan de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende.

Volgens Abraham heeft de oppositie te laat een uitnodiging gekregen om een delegatielid aan te wijzen voor de aanstaande Ronde Tafel Conferentie (RTC), waar afspraken gemaakt zullen worden over nieuwe staatkundige verhoudingen binnen de Antillen.

Bonaire wordt daarin een bijzondere gemeente van Nederland. De Fractie Aliansa Demokratiko Boneriano zal volgens Abraham dan ook niet deelnemen aan de RTC op maandag 15 december op Curaçao.

Abraham stelt dat Nederland "met de slechte wijze'' waarop de oppositie op zijn eiland wordt behandeld "voor de zoveelste keer in haar koloniale geschiedenis een ernstige misslag in haar omgangsvormen met haar ex-koloniën'' laat zien.

"Het zal een gemiste kans zijn voor Nederland als het u - anders dan tot nu toe met uw oud-kolonies Nieuw Guinea, Indonesië en Suriname - wederom niet kan lukken met meer respect en erkenning van hun waarden om te gaan. Hierdoor zal Nederland de geschiedenis ingaan als een land dat volstrekt gefaald heeft in haar dekolonisatieproces'', aldus Abraham.

De oppositie zal ook niet aanwezig zijn tijdens een door Nederland aangeboden concert op dinsdag 16 december op Bonaire, zo stelt Abraham. "Wij menen dat het beleid van 'geef hen Brood en Spelen' niet meer in dit millennium past'', aldus Abraham.

De brief van Abraham komt op dezelfde dag als de open brief in een Antilliaanse krant van oud-premier Don Martina van de Antillen waarin hij Balkenende beschuldigt van machtsmisbruik.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie