'Aantal verdwijningen in Zimbabwe neemt toe'

DEN HAAG - Het aantal berichten over verdwijningen dat vanuit Zimbabwe de buitenwereld bereikt, neemt toe. Dit stelt hulporganisatie Oxfam Novib in een zaterdag uitgegeven verklaring.

Medewerkers van partnerorganisaties proberen het land te verlaten na het ontvangen van concrete bedreigingen. Oxfam Novib roept de internationale gemeenschap op om alles in het werk te stellen om de mensenrechtenschendingen in Zimbabwe tegen te gaan.

Zo werd op 3 december Jestina Mukoko, directeur van Zimbabwe Peace Project thuis ontvoerd. Van haar ontbreekt nog ieder spoor.

Achtendertig leden van Zimbabwes Congres van Vakbonden werden vorige week gearresteerd, toen zij in staking gingen om op te roepen tot een reactie op de algehele crisis. Ook elders in het land wordt melding gemaakt van verdwijningen.

Oxfam Novib

"Wij zijn zeer bezorgd over het lot van mensen in Zimbabwe die zich kritisch opstellen tegen het regime'', zegt directeur van Oxfam Novib Farah Karimi.

"Verschillende van hen hebben ons laten weten dat zij voor hun leven vrezen en zij proberen een veilig heenkomen te zoeken. We nemen de bedreigingen zeer serieus, zeker na de verdwijning van Jestina Mukoko. De toestand in Zimbabwe wordt nog steeds met de dag erger. Door de ongekende politieke repressie kunnen lokale en internationale organisaties steeds minder doen om de humanitaire crisis het hoofd te bieden.''

De economie en infrastructuur in Zimbabwe zijn ingestort. De mensen hebben honger en hebben geen beschikking meer over schoon drinkwater, waardoor ze zich niet meer kunnen beschermen tegen cholera. President Robert Mugabe houdt het land ondertussen in een ijzeren greep.

Oxfam Novib steunt in Zimbabwe organisaties die actief zijn op het gebied van mensenrechten, landbouw en vrouwenrechten en steunt noodhulpactiviteiten gericht op voedselvoorziening en cholerabestrijding.

Tip de redactie