Obama kiest minister van huisvesting

AMSTERDAM - Barack Obama heeft zaterdag de Newyorkse wethouder voor volkshuisvesting, Shaun Donovan, aangewezen om deze portefeuille te gaan beheren in zijn regering.

Daarmee haalt de aankomend president opnieuw iemand uit het Clinton-kamp naar Washington om de huizenmarkt, die aan de wortel ligt van de huidige economische crisis, op orde te brengen.

Als de Senaat akkoord gaat komt Donovan aan het hoofd van het departement huisvesting en stedelijke ontwikkeling. Onder president Bill Clinton was hij op dat departement verantwoordelijk voor het gesubsidieerde eigen woningbezit.

Obama loofde Donovans staat van dienst in New York. Hij voerde daar een plan uit om voor 7,5 miljard dollar een half miljoen Newyorkers aan betaalbare woningen te helpen. Verder zorgde Donovan, een in Harvard opgeleide architect, ervoor dat het aantal gedwongen verkopen in het kader van een plan om huizenbezit onder lage en middeninkomens te bevorderen, beperkt bleef tot vijf op de 1.700 woningen.

De crisis zal het Donovan niet gemakkelijk maken. In november kregen ruim 259.000 Amerikaanse huishoudens een aanschrijving van de deurwaarder, 28 procent meer dan het jaar ervoor. En de Vereniging van Hypotheekbanken berichtte dat een op de tien huiseigenaren eind september ofwel een maand achterliep met de hypotheek of op het punt stond zijn huis kwijt te raken.

Obama zei dat het geen zin heeft er steeds meer geld tegenaan te smijten. ''We moeten het oude vraagstuk van betaalbare huisvesting met nieuwe energie, nieuwe ideeën en nieuw, efficiënt leiderschap aanpakken.''

Met Donovan heeft Obama elf posten in zijn kabinet ingevuld. Over blijven nog de CIA, de dienst milieubescherming en de departementen van energie, onderwijs, binnenlandse zaken, arbeid, verkeer en landbouw.

Tip de redactie