'Veel illegaal vuurwerk via officiële groothandel'

RIJSWIJK - Veel illegaal vuurwerk komt van officiële groothandelaren. Ze kopen de knallers in China en brengen ze via oude NAVO-bunkers in Duitsland naar Nederland.

Een woordvoerder van het ministerie van VROM bevestigde zaterdag bericht van die strekking in de Volkskrant.

Gevaarlijk

Het gaat volgens Roeland Nieuweboer, directeur van de inlichtingen- en opsporingsdienst van de VROM-inspectie, om zulk gevaarlijk vuurwerk dat het eigenlijk niet verkocht mag worden. Vooral illegale lawinepijlen en vlinders kunnen veel schade veroorzaken.

Dossiers

Nieuweboer baseert zich op een aantal strafrechtelijke dossiers waaruit blijkt dat ondanks veroordelingen groothandelaren doorgaan met hun illegale activiteiten.

Bovendien zijn ook criminele organisaties actief in deze handel, zegt hij. Hij ziet een verband tussen het uiterst explosieve vuurwerk en de grote schade rond de jaarwisseling.

NAVO-bunkers

Het illegale vuurwerk gaat via de havens van Hamburg en Antwerpen naar gehuurde afgedankte NAVO-bunkers in Duitsland. De huur wordt betaald door Belgische en Duitse bedrijven, maar daar blijken Nederlanders achter te zitten.

Vanuit Duitsland gaat het vuurwerk in kleine hoeveelheden naar Nederland. Verkoop vindt plaats via café's, scholen en sportverenigingen.

Onderzoek

Het ministerie heeft intensief onderzoek gedaan naar de praktijken van de vuurwerkhandelaren. Nieuweboer zegt dat de meeste groothandelaren zich schuldig maken aan ,,parallelle invoer van verboden knallers''.

Volgen hem labelen de Chinezen vuurwerk vaak als minder explosief. Dat gebeurt omdat anders weinig reders bereid zijn het vuurwerk te vervoeren.

Cramer

Minister Jacqueline Cramer is met de Chinezen in onderhandeling om afspraken te maken over de productie en verkoop van vuurwerk.

Tip de redactie