Gouverneur Illinois wordt aangepakt

CHICAGO - De gouverneur van de thuisstaat van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama wordt aangepakt wegens corruptie.

De hoogste aanklager van Illinois heeft de hoogste rechtbank van deze Amerikaanse staat gevraagd Rod Blagojevich uit zijn functie te zetten.

Blagojevich kan niet langer legitiem zijn officiële taken vervullen, aldus procureur-generaal Lisa Madigan. Ze erkende dat ze een ongewoon verzoek had ingediend, maar ze sprak over ''buitengewone omstandigheden''.

Procedure

Madigan riep ook anderen op te handelen. Ze maande het parlement van Illinois een procedure te beginnen om Blagojevich van zijn ambt te ontheffen.

De aanklaagster had donderdag maatregelen aangekondigd, mocht Blagojevich niet bereid zijn af te treden.

Druk

De druk op de gouverneur, die partijgenoot is van de Democraat Obama, was al fors opgevoerd door een oproep van alle Democratische senatoren in Washington om ontslag te nemen. Ook de aankomend president eiste het vertrek van Blagojevich.

De omstreden gouverneur was dinsdag, een dag voor zijn 52e verjaardag, gearresteerd. Hij zou onder meer de vrijgekomen senaatszetel van Obama hebben willen verkopen voor de meestbiedende.

De nieuwe president heeft inmiddels herhaaldelijk gesteld nooit met de gouverneur over dat thema te hebben gesproken. Blagojevich zelf spreekt alle aantijgingen tegen.

Tip de redactie