Bos wint verkiezingen beste politicus 2008

HILVERSUM - De populariteit van Wouter Bos is momenteel ongekend groot. De minister van Financiën en PvdA-leider is de politicus van 2008, blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van RTL/Nieuws. Hij behaalde 23 procent van de stemmen.

Premier Jan Peter Balkenende eindigde als tweede, voor D66-leider Alexander Pechtold en PVV-leider Geert Wilders.

Ook jongeren van 12 tot 24 jaar kozen Bos vrijdag als de beste. Ook daar behalen Wilders en Pechtold plaatsen in de top, zo bleek uit onderzoek van TOP-X, het jongerenpanel van EénVandaag, waar 1600 jongeren aan meewerkten.

Bos wordt in de enquêtes vooral geroemd om zijn goede optreden tijdens de kredietcrisis. De jongeren omschrijven hem als rustig, charismatisch en daadkrachtig.

Relativeert 

De partijleider van de PvdA is vereerd, maar relativeert zijn overwinning.

''Het is ontzettend leuk dat het gebeurt, maar als over drie maanden of zes maanden Nederland heel grote problemen heeft, dan ben ik de eerste op wie mensen beginnen te schieten'', aldus Bos.

Wilders

In het jongerenonderzoek wordt Wilders net als vorig jaar ook betiteld als slechtste politicus. Dat komt omdat hij ''gebrek aan respect'' toont en ''rechtse opvattingen'' heeft.

Bovendien vindt 40 procent dat de PVV'er te veel in de media te zien is. Bijna 30 procent denkt dat hij ook als cabaretier aan de slag zou kunnen.

Komende zondag maakt de NOS de uitslag bekend van een verkiezing van beste politicus onder parlementair journalisten. Maandag is de uitkomst van dezelfde verkiezing door het tv-programma EénVandaag.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie