Dijksma positief over nieuwe opzet Citotoets

DEN HAAG - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) steunt het pleidooi om de Citotoets in groep 8 niet in februari te houden maar aan het einde van het schooljaar.

Op die manier is er volgens haar meer tijd om kinderen vaardigheden als taal en rekenen bij te brengen. Bovendien neemt de toetsdruk af, aldus Dijksma vrijdag tegenover de NOS.

Ze reageert daarmee op een advies van de PO-raad, de organisatie voor het primair onderwijs, waarin een verplaatsing van de Cito-toets wordt voorgesteld.

Stress

De Cito-toets wordt traditioneel in februari afgenomen. Jaarlijks levert de toets, die vaak meeweegt in de keuze voor de middelbare school, veel stress op bij kinderen in groep 8.

Dijksma vindt dat het advies van de school of de betrokken leraar het zwaarst moet wegen in de keuze voor de middelbare school.

Onafhankelijk

Cito wijst in een reactie op het belang van de toetsresultaten als onafhankelijk gegeven. 85 procent van de basisscholen gebruikt de toets om het best passende onderwijs voor een kind te vinden.

Door de toets pas in mei of juni af te nemen, kan deze volgens Cito geen rol meer spelen in de keuze voor het type vervolgonderwijs. De functie van de Cito-toets is hiermee in het geding, aldus de organisatie.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie