Verpleeghuis schuldig aan dood bejaarde man

ROTTERDAM - De Stichting De Stromen Opmaat Groep is schuldig aan de dood van een 81-jarige man in verpleeghuis Smeetsland in Rotterdam. De rechtbank veroordeelde vrijdag de stichting tot een geldboete van 10.000 euro.

Dat is de helft van wat het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

Het slachtoffer kwam in juli 2005 om het leven doordat hij op een verkeerde manier was vastgebonden met een zogenoemde Zweedse band. De stichting is volgens de rechtbank verantwoordelijk voor de zorg en de veiligheid van haar patiënten. Daarin schoot ze tekort.

De rechtbank concludeerde dat De Stromen het personeel beter had moeten uitleggen hoe de Zweedse band moest worden gebruikt.

Zweedse band

De 81-jarige man werd in juli 2005 hangend in de band naast zijn bed gevonden. Waarschijnlijk had hij enige tijd in die positie verkeerd. Uit het onderzoek bleek dat de man eerder in bed was gelegd in een Zweedse band. Maar die was niet op de juiste wijze aangebracht.

De officier van justitie had twee weken geleden een boete van 20.000 euro gevraagd, maar de rechtbank besloot dat bedrag te verlagen omdat een boete ten laste zou komen van de zorg voor de huidige cliënten.

Boete

De rechtbank legde wel een boete op, omdat hij het feit te ernstig vond om te kunnen volstaan met een schuldverklaring. De rechters willen met de straf de stichting doordringen van de verantwoordelijkheid.

Constant van Schelven, van de raad van bestuur van De Stromen Opmaat Groep, zei vrijdag van mening te verschillen met de rechtbank. Volgens hem betwijfelt De Stromen of de man wel is overleden door de onrustband. ''Meneer was ernstig ziek.''

Instructies

Bovendien vindt de zorginstelling dat de instructies tijdens de opleiding goed waren. ''De betrokken medewerkers hebben ook aangegeven dat zij wisten dat het anders moest.'' Van Schelven denkt dat hij weinig anders kan dan zich bij de beslissing neerleggen.

Bovendien vermoedt hij dat er met de kennis van nu naar de zaak van 2005 is gekeken. Het gebruik van de band komt de laatste tijd geregeld aan de orde. Onlangs pleitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het uitbannen van de Zweedse band.

Tip de redactie