Leiders EU-landen akkoord met klimaatplan

BRUSSEL - De leiders van de EU-landen zijn het vrijdag unaniem eens geworden over een pakket ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgas CO2 te beperken.

President Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk heeft dat gemeld na afloop van de EU-top in Brussel.

Het moet leiden tot 20 procent minder CO2 uitstoot in 2020. Het is 's werelds meest ambitieuze pakket maatregelen om de opwarming van de aarde af te zwakken en minder afhankelijk te worden van olie.

Wereldwijde maatregelen 

''Europeanen kunnen nu andere werelddelen zeggen: 'nu is de beurt aan jullie'', zei Sarkozy, doelend op onder meer de Verenigde Staten. Eind 2009 komt de wereld bijeen in Kopenhagen voor wereldwijde maatregelen voor het klimaat.

De EU-leiders hebben lang gekibbeld over hoe zwaar de industrie aangepakt zou moeten worden. Aanvankelijke plannen om de meeste industriële bedrijven te laten betalen voor CO2-uitstootrechten zijn grondig afgezwakt. Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel had moeite met hoge kosten voor haar industrie.

Elektriciteitsbedrijven

Wel moeten elektriciteitsbedrijven fors gaan betalen voor hun uitstoot. Vrij zeker is dat stroom daardoor de komende jaren duurder wordt. Polen, Bulgarije en nog enkele landen hebben uitzonderingen afgedwongen voor hun stroombedrijven.

''In Polen zijn 30 miljoen mensen afhankelijk van stroom uit steenkool. Als ze volledig moeten betalen voor uitstootrechten stijgt de prijs er te sterk. Sociaal onaanvaardbaar'', zei Sarkozy.

Nederland kreeg voor elkaar dat de EU meer geld uittrekt voor proefprojecten voor CO2-opvang. Nederland dingt naar de subsidie voor zulke projecten in Rotterdam en Eemshaven.

Mislukking

Het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en Oxfam noemen het EU-akkoord over CO2-beperking een mislukking. ''Een zwarte dag voor het Europese klimaatbeleid'', zeiden ze vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

Het uiteindelijke compromis maakt het de industrie niet zo lastig als eerder gepland. Bedrijven mogen langer meer broeikasgas CO2 uitstoten dan gepland. Voor landen die de doelen niet halen, zijn geen straffen vastgelegd.

Geschonden

''Leiders van EU-landen hebben hun beloftes geschonden en hun rug gekeerd naar wereldwijde pogingen om klimaatverandering te bestrijden. Angela Merkel, Silvio Berlusconi, Donald Tusk and Nicolas Sarkozy zouden zich moeten schamen. Ze verkiezen winsten van vervuilende industrie boven de toekomst van hun kinderen.''

De milieubeweging hoopt dat het Europees Parlement het besluit de komende dagen nog grondig aanpast.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende noemt het EU-akkoord met acties voor het klimaat ''historisch''. Hij is ''zeer verheugd'' dat hij bij de EU-top in Brussel vrijdag ook belangrijke besluiten kon nemen over het Ierse referendum voor het nieuwe EU-verdrag en over het economisch reddingsplan van 200 miljard euro.

Balkenende ontkende dat hij water bij de wijn heeft moeten doen voor het economisch plan om de recessie tegen te gaan. President Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk had dat in zijn afsluitende persconferentie gezegd.

Proefprojecten

Op aandringen van Nederland is in het klimaatakkoord afgesproken dat er drie maal zoveel EU-budget komt als gepland voor proefprojecten voor ondergrondse CO2-opslag. Nederland heeft twee van zulke proefprojecten op stapel staan. Ook vicepremier Wouter Bos toonde zich ''blij'' met de uitkomsten van de EU-top.

''De doelstellingen rond het klimaatbeleid zijn niet verwaterd,'' zei hij. Bos tekende daarbij wel aan dat de industrie is ontzien bij het betalen voor vervuiling: ''Er wordt niet zo veel geveild als Nederland het liefst had gezien.''

 

Tip de redactie