HOUSTON - Het eerste 'ruimtehuwelijk', tussen een Russische austronaut op het Internationaal Ruimtestation ISS en zijn bruid op het vluchtleidingcentrum in Houston, is een feit. De -jarige Joeri Malentsjenko gaf zondag vanuit de ruimte via een satellietverbinding zijn ja-woord aan de 26-jarige Amerikaanse Jekaterina Dmitrijeva.

Bekijk video

De bruid, in een traditionele ivoor-kleurige jurk, had haar bruidmeisjes en tientallen gasten meegenomen naar het vluchtleidingcentrum. Zij waren er getuige van hoe Dmitrijeva haar aanstaande diep in de ogen keek via de satelliet en de ring aan haar vinger schoof die haar door een plaatsvervanger werd aangereikt.

Malentsjenko, die voor de gelegenheid een strikje om zijn ruimtepak had gedaan, kreeg assistentie van mede-astronaut op het ISS Edward Lu, die als getuige ook nog op een keyboard de bruidmars inzette. Overigens had de in Rusland geboren Dmitrijeva ook de beschikking over een levensechte uit karton vervaardigde pop van haar aanstaande.

De Texaanse wetgeving staat huwelijken 'op afstand' toe, als een van de partners een goede reden heeft om afwezig te zijn. Malentsjenko had zijn bruid in december ten huwelijk gevraagd. Op de geplande trouwdatum zou de astronaut oorspronkelijk al lang terug zijn van zijn missie in de ruimte, maar herhaaldelijk uitstel van zijn vlucht gooide roet in het eten, waardoor Malentsjenko besloot tot een huwelijk op zo'n 380 kilometer afstand van zijn bruid.

De Russische autoriteiten en de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA liepen niet over van enthousiasme voor Malentsjenko's kosmische trouwplannen, omdat de organisatie erg veel voeten in de aarde bleek te hebben. De Russen hebben laten weten bemanningsleden voortaan een contract te laten tekenen met de bepaling dat ze niet gaan trouwen tijdens hun missie.

Malentsjenko keert eind oktober terug op aarde, en zal dan pas zijn echtgenote in de armen kunnen sluiten. De twee willen eerst een feestje bouwen in Rusland, om vervolgens in Australië op huwelijksreis te gaan.