Bekende jihadiste bij Belgische terreurverdachten

BRUSSEL - Onder de veertien mensen die donderdag in België werden opgepakt omdat ze een Belgische tak van het terreurnetwerk al-Qaeda zouden vormen is ook de 49-jarige vrouw Malika El Aroud.

El Aroud is van Belgisch/Marokkaanse afkomst en een bekende online-jihadiste. De Belgische justitie verdenkt haar en haar huidige echtgenoot, Moez Garsaloui, ervan een jihadistische cel in België te hebben opgericht die aanslagen in België wilde plegen.

Garsaloui zou momenteel in Afghanistan of Pakistan verblijven. De man zou Belgische vrijwilligers in Afghanistan getraind hebben en contacten onderhouden met de top van al-Qaeda. Zijn vrouw zorgde voor logistieke steun.

EU-top

Na het oppakken van de terreurverdachten heeft de Belgische regering kort overwogen de EU-top in Brussel af te gelasten. Dat zou de Belgische premier Yves Leterme vrijdag gezegd hebben tegen de Waalse zender Bel RTL.

Leterme zei dat door de politieactie tegen de terreurverdachten een ,,zeker risico'' kon worden voorkomen. Over het mogelijke doelwit van een aanslag liet hij zich niet uit.

Doelwit

De Belgische officier van justitie Johan Delmulle zie tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws: ,,Het was niet uitgesloten dat de Europese top in Brussel het doelwit zou zijn.''

Een van de verdachten die donderdag door werd opgepakt, zou op het punt hebben staan om een zelfmoordaanslag te plegen. Volgens Belgische kranten gaat het om Hicham Beyayo, een twintiger uit Anderlecht. De speurders hielden hem en drie van zijn medeplichtigen sinds het terreuralarm van eind 2007 in het oog.

Verdenking

Zes van de veertien opgepakte zijn aangehouden en in verdenking gesteld van lidmaatschap van een terroristische organisatie. In totaal werden zeven van de veertien voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Het gaat om vijf mannen en één vrouw die verdacht worden van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze hebben allemaal de Belgische nationaliteit en zijn op Malika El Aroud na tussen de 20 en 30 jaar oud. De zes zullen binnen de vijf dagen voor de Brusselse raadkamer verschijnen.
 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie