Tipgeld voor aanhouding Dino S.

AMSTERDAM - Rechercheurs delen vijftigduizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van Dino S., de veronderstelde 'peetvader van de onderwereld'.

Bronnen binnen politie en justitie hebben volgens De Telegraaf bevestigd dat rechercheurs het tipgeld uitloven als vanuit het criminele circuit de gouden tip komt die uitwijst waar S. uithangt.

De 48-jarige S. is sinds eind 2006 spoorloos verdwenen. 'De commissaris', zoals zijn bijnaam luidt, zou voor justitie na de aanhouding van Willem Holleeder het belangrijkste doelwit zijn.

Bijna-anoniem

Het dagblad schrijft vrijdag op basis van bronnen bij justitie dat S. jarenlang een 'bijna-anoniem bestaan' leidde en zich verplaatste in een Opel Astra. Momenteel is onduidelijk of S. in binnen- of buitenland verblijft.

S. is volgens justitie de leider van een internationale drugsbende die betrokken is geweest bij de in- en uitvoer van grote partijen verdovende middelen. Ook zou hij de spil zijn geweest in de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Zowel de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra als twee kroongetuigen hebben verklaringen afgelegd tegen 'de Commissaris'.

Verbijsterd

 Het Amsterdamse advocatenkantoor Meijering, Van Kleef, Ficq en Van der Werf is verbijsterd over de beloning. Het Openbaar Ministerie (OM) zei vrijdag niet op de hoogte te zijn van enige prijs op het hoofd van S.

Volgens advocaat Nico Meijering is het voor het eerst dat Nederlandse opsporingsinstanties een prijs op het hoofd van een voortvluchtige verdachte zetten. Tot dusver heeft justitie slechts beloningen uitgeloofd voor tips die leiden tot de oplossing van een misdrijf.

Gevaarlijk

"Dit kan heel gevaarlijk zijn voor onze cliënt en zijn omgeving", aldus Meijering, die vreest dat "premiejagers" zich door het uitgeloofde bedrag laten inspireren tot een klopjacht. Meijering en zijn kantoorgenoten kondigden aan dat zij minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin opheldering zullen vragen over de kwestie.

Een woordvoerder van het landelijk parket, dat Dino S. vervolgt in de drugszaak, zegt het bericht over de beloning niet te kunnen bevestigen en weigert verder commentaar.

Tip de redactie