'Rumsfeld droeg bij aan martelingen Abu Ghraib'

WASHINGTON - De Amerikaanse oud-minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft bijgedragen aan de martelingen in de beruchte Abu Ghraib gevangenis bij Bagdad, doordat hij toestemming gaf voor het gebruik van agressieve ondervragingstechnieken.

Dat staat in een senaatsrapport, dat donderdag gedeeltelijk naar buiten is gebracht.

Volgens het rapport was "het mishandelen van gevangenen in Abu Ghraib niet alleen het resultaat van een paar soldaten die eigenhandig te werk gingen".

Honden

"Ondervragingstechnieken waarbij gevangen ontkleed werden, gestrest raakten en bedreigd werden met honden verschenen in Irak alleen nadat ze waren goedgekeurd voor gebruik in Afghanistan en Guantanamo Bay", stelt het rapport.

De handelswijze van Rumsfeld was "een directe oorzaak van het misbruik van de gevangenen" in Guantanamo Bay en "droeg bij aan het gebruik van de grove technieken in Afghanistan en Irak".

Acceptabel

Senatoren Carl Levin en John McCain, die het rapport presenteerden, stelden dat het duidelijk was: "Het was acceptabel om vernederende en grove technieken te gebruiken tegen gevangenen."

Rumsfeld werd al eerder verantwoordelijk gehouden voor de problemen in Abu Ghraib. In 2004 kreeg hij van president Bush een flinke uitbrander, omdat hij had nagelaten Bush te vertellen over de reeks schokkende foto's die de mishandelingen aan het licht brachten.

Ontslag

Rumsfeld bood twee keer zijn ontslag aan, maar Bush accepteerde dit niet. Pas in 2006 verliet Rumsfeld om andere redenen zijn ministerspost.

Het volledige Senaatsrapport is inmiddels goedgekeurd door de dertien Democraten en twaalf Republikeinen in het onderzoeksteam en blijft geheim.

Foto's

In 2004 doken foto's op van Amerikaanse bewakers die zich in Abu Ghraib schuldig hadden gemaakt aan marteling en seksuele intimidatie van gevangenen. In verband met de zaak zijn tot nu toe elf Amerikaanse militairen veroordeeld, maar geen enkele leidinggevende.
 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie