Mugabe ontkent cholera-epidemie Zimbabwe

AMSTERDAM - In Zimbabwe is geen sprake van cholera en de gezondheidsproblemen in het land zijn voorbij. Dat heeft president Robert Mugabe donderdag gezegd, ondanks berichten over het tegendeel van de Verenigde Naties.

De VN stelde het totaal aantal sterfgevallen ten gevolge van de cholera-epidemie in het land donderdag op 783. Volgens de organisatie zijn er 16.403 gevallen van besmetting bekend.

Vorige week nog riep Zimbabwe de noodtoestand uit vanwege de cholera en verklaarde Zuid-Afrika de zwaar door de ziekte getroffen grensstreek tot rampgebied. Maar op de staatsbegrafenis van een hoge regeringsmedewerker verklaarde Mugabe donderdag dat de epidemie een halt is toegebracht met behulp van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere hulporganisaties.

Bewering

De bewering van Mugabe werd wereldwijd afgedaan als onzin. De Amerikaanse ambassadeur voor Zimbabwe, James McGee, zei in Washington dat de epidemie juist erger wordt. De Britse minister voor Afrikaanse zaken, Mark Malloch-Brown, zei over Mugabe en diens bewering: "Ik weet niet in welke wereld hij leeft."

Malloch-Brown herhaalde zijn oproep aan Zuid-Afrika meer te doen om Mugabe te dwingen de crises in Zimbabwe, op het vlak van politiek, economie en volksgezondheid, te beëindigen.

Luchtbrug

De Botswaanse minister van buitenlandse zaken, Phandu Skelemani, stelde voor om de levering van brandstof stop te zetten om Mugabe en zijn partij, de ZANU-PF, weg te krijgen. Skelemani zei dat in dat geval wel met een luchtbrug voedselhulp zal moeten worden geboden aan de Zimbabwaanse bevolking.

Tip de redactie