'Meer gebruik van strafrecht bij kinderbescherming'

DEN HAAG - Kinderrechters zouden bij het opleggen van een maatregel ter bescherming van een kind meer gebruik kunnen maken van informatie van politie en justitie over de daders van kindermishandeling.

Nu zijn de jeugdbescherming en het strafrecht nog te veel van elkaar gescheiden.

Dat heeft minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin donderdag gezegd na een bezoek aan Zweden. Nu bestaat nog het risico dat informatie over ouders die een misdrijf tegen hun kinderen hebben begaan, niet wordt gebruikt om mishandeling van de andere kinderen te voorkomen.

Aandacht

Volgens de minister is het een goede zaak dat in de kinderbescherming in eerste instantie alle aandacht naar het kind uitgaat, maar is het strafrecht wel erg op de achtergrond geraakt.

Rouvoet wil gaan overleggen met zijn collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om strafrecht en jeugdbescherming beter op elkaar te laten aansluiten.

In Stockholm bezocht Rouvoet een instelling waar bij de ondervraging van een mishandeld kind naast jeugdbeschermers ook altijd forensische kinderartsen aanwezig zijn. In Nederland zijn er nauwelijks artsen die zich richten op het vaststellen van misdrijven tegen kinderen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie