Bijleveld wil onderzoek verwijt in zaak-Holloway

DEN HAAG - De Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes moet direct laten onderzoeken of zijn beschuldiging klopt dat een Nederlandse politiecommissaris op Aruba het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway heeft gehinderd.

Dat heeft staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) donderdag gezegd.

Ze kan Croes niet dwingen een onderzoek in te stellen, maar vindt het vreemd dat de minister nu pas met de aantijging komt. Nederland is bereid te helpen bij het onderzoek als dat nodig is, aldus Bijleveld, die ervan uitgaat dat de beschuldiging niet klopt.

Beginfase

Croes zei begin deze maand dat politiecommissaris Jan van der Straten in 2005 het onderzoek in de beginfase ernstig heeft gehinderd.

Van der Straten zou daarmee zijn vriend Paul van der Sloot hebben willen helpen bij het beschermen van diens zoon Joran, die ervan werd verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning van de Amerikaanse.

Voorstel

De PVV heeft er donderdag tevergeefs op aangedrongen dat de Nederlandse rijksrecherche de beschuldigingen onderzoekt. De partij stond met dit voorstel alleen in de Tweede Kamer.

Croes had ook kritiek op de Nederlandse regering. Volgens de minister is destijds gevraagd zo goed mogelijk te verzwijgen dat Joran een Nederlander is.

Arubaan

''Hij moest zoveel mogelijk voorkomen als Arubaan. Dat heeft een Nederlandse minister -ik zeg niet wie- persoonlijk verzocht'', aldus Croes.

Bijleveld zegt zich niet te herkennen in deze kritiek. Volgens haar heeft Nederland op alle mogelijke manieren ondersteuning verleend aan het onderzoek dat onder leiding van justitie op Aruba werd uitgevoerd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie