België voorkomt aanslag

BRUSSEL - De Belgische politie heeft donderdag veertien mensen opgepakt die een Belgische tak van het terreurnetwerk al-Qaeda zouden vormen. Een van de verdachten zou volgens Vlaamse media op het punt hebben gestaan een aanslag te plegen.

Een aantal van de opgepakte leden zou gevechtstrainingen hebben gevolgd in Afghanistan en Pakistan. Er zouden bovendien directe contacten bestaan tussen leden van deze groep en kopstukken van al-Qaeda.

Videoband

Een verdachte, tevens de leider van de groep, keerde vorige week terug naar België. Hij was van plan een terreurdaad te begaan. Hij had al afscheid genomen van zijn naasten. Ook is er een videoband gevonden waarop hij een aanslag aankondigt.

Twee andere verdachten kwamen enkele maanden geleden terug in België en werden sinds die tijd in de gaten gehouden.

Risico

Onduidelijk is of het doel van de aanslag in België of elders lag. Omdat er donderdag en vrijdag een Europese top plaatsvindt in Brussel werd besloten donderdag in actie te komen om elk risico op een aanslag daar uit te sluiten.

Bij in totaal zestien huiszoekingen in Brussel en Luik werden geen wapens of explosieven gevonden. Wel werden er computers en documenten in beslag genomen.

Waardering

De Belgische ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Jo Vandeurzen en Patrick Dewael, spraken hun waardering uit voor de volharding van de veiligheidsdiensten bij het oprollen van de Belgische tak van al-Qaeda.

Ze feliciteerden de verschillende gerechtelijke-, politie- en veiligheidsdiensten met hun resultaatgerichte samenwerking.

Interventie

Het onderzoek naar de groep liep al een jaar en er is door 83 mensen continu aan gewerkt. Het onderzoek kan volgens politiewoordvoerders niet los worden gezien van een interventie bij een ontsnappingspoging op 21 december vorig jaar van Nizar Trabelsi.

Deze Tunesiër voetbalde in de jaren negentig professioneel in Duitsland. Daarna werd hij actief lid van al-Qaeda.

Hij zit in België een straf van tien jaar uit wegens het plannen van een aanslag op luchtmachtbasis Kleine Brogel ten zuiden van Eindhoven. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Uit onderzoek is gebleken dat dankzij het ingrijpen bij de ontsnappingspoging van Trabelsi wellicht ook een eerdere aanslag in Brussel is voorkomen.

Plannen

Vanwege de verhoogde terreurdreiging in december 2007 zou de groep besloten hebben een geplande actie af te blazen. Huiszoekingen op 21 december zouden hun verdere plannen hebben doorkruist.

Eind vorig jaar ontlokte de verhoogde staat van alertheid voor terreuraanslagen rond de jaarwisseling nog veel kritiek.

 

Tip de redactie