Griekse scholieren vallen politiebureaus aan

ATHENE - Atheense scholieren hebben donderdag met stenen en molotovcocktails meer dan tien politiebureaus bestookt. Een voorbijganger raakte door een steen gewond.

Atheense scholieren hebben donderdag met stenen en molotovcocktails meer dan tien politiebureaus bestookt. Een voorbijganger raakte door een steen gewond. Een politieman zei dat de aanvallen zeer verspreid over de stad plaatsvonden en binnen een uur tijd.

Het is donderdag de zesde achtereenvolgende dag van hevige onlusten in Griekenland. Aanleiding vormde de dood door politiekogels van een 15-jarige jongen in het afgelopen weekeinde.

Talrijke demonstranten, relschoppers en plunderaars hebben straatgevechten met de politie geleverd in verscheidene plaatsen in het land.

Gevangenis

Donderdag waren er ook botsingen tussen relschoppers en de oproerpolitie bij de Koyrdallos-gevangenis in westelijk Athene, bij een landbouwacademie en enkele postkantoren. Tal van winkels in de wijken Smyrni en Galatsi zijn geplunderd.

De centrumrechtse Griekse premier Kostas Karamanlis is donderdag naar Brussel gegaan voor de Europese top over onder meer een klimaatverdrag, de bestrijding van de financiële crises en het gestrande, ooit als grondwet voor de EU gelanceerde Verdrag van Lissabon.

Staking

Karamanlis' regering staat door de voortdurende relletjes onder grote druk. In het parlement heeft zijn kabinet een meerderheid van slechts één zetel. Woensdag legde een algemene staking Griekenland lam. Veel scholieren in Athene zijn donderdag ook niet naar school gegaan, maar gingen relschoppen.

Ook in veel Europes hoofdsteden gingen Grieken woensdagavond de straat op om te protesteren. In Kopenhagen arresteerde de politie 32 betogers toen het uitliep op ongeregeldheden en demonstranten flessen en verfbommetjes gooiden naar de politie.

In Madrid en Barcelona bekogelden betogers een politiebureau en een bankgebouw terwijl ze kreten riepen als ''politie moordenaars''.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie