DELFT - Nederland behoort nog steeds tot de landen met de hoogste babysterfte in Europa. Een op de honderd baby's in Nederland sterft tijdens of direct na de geboorte.

Alleen in Frankrijk en Letland is dat cijfer hoger. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer TNO en Maastricht UMC dat donderdag wordt gepresenteerd.

In het onderzoek zijn 26 Europese landen betrokken. De laagste babysterfte is in Luxemburg, Slowakije en Spanje. Daar overleven vijf op de duizend baby's de eerste uren na de bevalling of de bevalling zelf niet. In Nederland ligt dat aantal dus twee keer zo hoog.

In Frankrijk en Letland overleven elf van de duizend baby's de geboorte of de uren direct erna niet.

Europa

Toch brengt het onderzoek niet alleen slecht nieuws. De babysterfte in Europa is wel gedaald sinds de vorige meting in 1999. Toen had Nederland het hoogste sterftecijfer van vijftien EU-landen.

De oorzaak van de vele sterfgevallen is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk heeft de relatief hoge leeftijd van moeders in Nederland invloed op de cijfers. Ook is het aandeel meerlingzwangerschappen hoger dan in andere Europese landen.

Oorzaak

Ook noemen de onderzoekers als oorzaak dat Nederlandse kinderartsen terughoudend zijn met het behandelen van extreem vroeg geboren baby's. Hierdoor overlijden deze vaker vlak na de geboorte dan in het buitenland.

Daarnaast werden zwangere vrouwen in 2004 betrekkelijk weinig prenataal gescreend op aangeboren afwijkingen. Die factoren kunnen echter niet het totale verschil verklaren.

Roken

Volgens eerder onderzoek was ook het in Nederland hoge aandeel rokende zwangere vrouwen een factor. Ook zouden allochtone vrouwen in Nederland vaker zwanger zijn.

Bij vrouwen van allochtone afkomst is de kans op sterfte van de baby groter. Want bij niet-westerse bevolkingsgroepen komen diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en infecties vaker voor. Die kunnen de zwangerschap beïnvloeden.

Nadere analyse

De Nederlandse stuurgroep die zich bezighoudt met het onderzoek naar babysterfte, hoopt met nadere analyses van de verschillen in babysterfte tussen de Europese landen meer te weten te komen over de oorzaken. Met die kennis wil de stuurgroep de zorg aan zwangere vrouwen en pasgeborenen verbeteren.

Ook wetenschappers speculeren over de oorzaken van de hoge babysterfte in Nederland, het is in ieder geval niet de thuisbevalling. Toen Nederland vijf jaar geleden slecht scoorde in een onderzoek over zuigelingensterfte, werd gewezen op deze typisch Nederlandse traditie.

''De risico's van thuis bevallen zijn dit keer in het onderzoek meegenomen'', zegt Simone Buitendijk van TNO. ''Daaruit bleek dat er geen enkel verschil valt te aan geven met de bevalling in het ziekenhuis, die in andere landen gebruikelijk is.''

Opheldering

De Tweede Kamer wil opheldering over de babysterfte in Nederland. Van minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil de Kamer een brief waarin hij uiteenzet hoe het nu staat met de babysterfte.