Rampgebied in Zuid-Afrika door cholera

MUSINA - Zuid-Afrika heeft een gebied aan de grens met Zimbabwe donderdag tot rampgebied uitgeroepen als gevolg van de uitbraak van cholera in het buurland.

De provinciale autoriteiten in Limpopo hebben het grensdistrict Vhembe tot rampgebied verklaard, aldus regeringswoordvoerder Mogale Nchabeleng.

In Zimbabwe zijn volgens schattingen van de Verenigde Naties al 775 mensen aan cholera bezweken. In Zuid-Afrika zijn tot dusverre 672 gevallen geconstateerd. Acht van deze patiënten zijn overleden, onder wie twee met de Zuid-Afrikaanse nationaliteit.

Mugabe

De uitbraak van cholera is slechts het laatste drama in het al vele jaren door wanbeleid geplaagde Zimbabwe.

De autoritaire president Robert Mugabe (84) wil niet wijken ondanks grote binnen- en buitenlandse druk om op te stappen. Hij regeert sinds 1980.

Geen epidemie

"Er is in Zimbabwe helemaal geen sprake van een cholera-epidemie. Een uitbraak van deze dodelijke ziekte is door artsen in de kiem gesmoord." Dit zei de Zimbabwaanse president Robert Mugabe donderdag.

Hij weerspreekt daarmee berichten van onder meer de Verenigde Naties en van de autoriteiten in het buurland Zuid-Afrika.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie